Općenito o leasingu

Temelj filozofije leasinga je u ideji profitabilnog korištenja nekog investicijskog dobra uz fleksibilan način plaćanja prilagođen potrebama primatelja leasinga - "Pay as you earn" (Plati kad zaradiš).

Drugim riječima leasing je poseban oblik financiranja koji se temelji na ideji da je objekt leasinga bolje koristiti nego kupiti.

Povijest leasinga seže daleko u prošlost i znatno je starija od samih financijskih institucija. Prema egipatskim izvorima prvi oblici leasinga javljaju se još davne 3100. godine prije Krista u starom Egiptu za vrijeme prvog faraona Menesa. On je navodno vrlo često koristio leasing kakav danas poznajemo, odnosno iznajmljivao je ratarske alate za svoje poljoprivrednike.

Otkrivene su i glinene pločice koje su pravi opipljivi dokumentirani dokaz o postojanju leasingu. Čak je i iznajmljivanje brodova poznato još od vremena drevnih moreplovaca i trgovaca Feničana, što je, prema današnjim kriterijima, prvi pravi leasing opreme.

Zbog navedenih činjenica u povijesti razvoja leasinga često se citira poznati grčki filozof Aristotel koji je još 350 godina prije Krista tvrdio: "Bogatstvo nije u vlasništvu već u korištenju".

JoomShaper