Najčešće postavljana pitanja

Zakon o leasingu (NN 141/13) jasno definira što je to leasing usluga i tko je sve i pod kojim uvjetima smije nuditi. Iako leasing za mnoge više nije tajna ponudili smo odgovore na najčešća pitanja.

U principu financiramo sve što je navedeno na stranicama operativnog i financijskog leasinga kroz ovlaštene salone naših partnera. Kada se radi o financiranju dodatne opreme nema ograničenja, ali ju je potrebno navesti ukoliko se ne radi o standardnim oblicima dodatne opreme (na primjer ugradnja škrinje za zamrzavanje). Za sve dodatne informacije obratite se Vašem trgovcu, našim podružnicama ili direktno nama.
Pravne osobe moraju imati uredno poslovanje najmanje godinu dana i biti platežno sposobni. Kod obrtnika traže se isti uvjeti i poslovanje kao kod pravnih osoba, ali za posljednje dvije godine su kod fizičkih osoba dovoljne potvrde o plaći ili isplatne liste za posljednja tri mjeseca. Točan popis dokumentacije za pojedine oblike financiranja možete provjeriti ovdje.
Sukladno našem poreznom zakonu, a ovisno o vrsti leasinga primatelju leasinga pripadaju sva prava određena poreznim zakonom.
Primatelj leasinga može nakon isplate svih rata i otkupne vrijednosti od 150 EUR u sklopu financijskog leasinga postati vlasnikom leasing objekta. Takvu mogućnost ne predviđa operativni leasing koji predstavlja oblik poslovnog najma.
Postoje dva načina. Jedan je da za vas to učini ALFA-LEASING koji već ima sklopljene ugovorne odnose s osiguranjem ili da to na odgovarajući način i sukladno Općim uvjetima uradite sami. 

Ukoliko to činite sami moraju se ispoštivati sve odluke iz Općih uvjeta poslovanja. U oba slučaja moguć je prijenos stečene bonifikacije uz važeće potvrde ili police.

Sukladno odredbama Ugovora dolazi do prekida ugovornog odnosa, a važno je znati da su sva investicijska doba u leasingu pokrivena odgovarajućim oblicima osiguranja.
Kod financijskog leasinga u standardnim uvjetima učešće iznosi 20% od vrijednosti leasing objekta s PDV-om, a kod operativnog leasinga jamčevina iznosi 20% od vrijednosti leasing objekta bez PDV-a.
Leasing kao moderan oblik financiranja ne poznaje klasičnu kamatu već se mjeri koeficijentima. Naravno da se i on može preračunati u kamatu. 

Sukladno novom Zakonu o leasingu davatelj leasinga dužan je transparentno u svakom leasing ugovoru navesti sve možebitne troškove. Dakle keoficijent ili kamatu, troškove zaključenja ugovora pa čak i EKS kamatu (stvarno nastali trošak). 

Je li leasing povoljniji od klasičnih oblika financiranja ovisi o tržišnim uvjetima, akcijama, statusa potencijalnog primatelja i slično. 

U svakom slučaju leasing predstavlja vrlo fleksibilan način financiranja u kojemu se zahvaljujući jamčevini, učešću i ostatku vrijednosti može za svakog potencijalnog primatelja "skrojiti" rata po mjeri.

To je svakako poslovno strateška odluka i zato je preporučljivo uvažiti mišljenje poreznog savjetnika ili knjigovođe.
Leasing objektom mogu upravljati osobe navedene odredbama u Ugovoru i koje posjeduju odgovarajuću punomoć.

JoomShaper